mirjanascheepens-nieuwsgierig

Ben je nieuwsgierig?

Weer zo’n mooie datum! <3 #loveit

Hoe kun je nu omgaan met angst voor het nieuwe? En angst die we allemaal in meer of mindere mate ervaren, omdat je ego nog steeds gelooft dat hij je moet beschermen en veilig houden. (Dank je wel, lieve Grote Beschermer)

Dé sleutel om jezelf door die angst heen te navigeren is: NIEUWSGIERIGHEID!

Ben je verrast door deze sleutel?

Goed zo! Door je angst navigeren heeft niks te maken met hard werken en wilskracht en jezelf dwingen. Het heeft alles te maken met het nieuwsgierige in jezelf opzoeken, ontspanning en je veilig genoeg voelen om die ene stap te zetten. Hoe nieuwsgieriger (en ontspannener) je wordt, hoe makkelijker het is om je moed bij elkaar te rapen om buiten je comfortzone te gaan.

Door nieuwsgierigheid op te zoeken, leidt je daarmee je mind af van het gevoel van angst en onveiligheid.

Je Grote Beschermer is als een angstig kind. Die wil van jou als ouder voelen dat jij je veilig voelt( veiligheid/ basis). Het wil weten dat het oké is om bang te zijn (erkennen & troosten) en dan kun je het ‘weg navigeren’ van de emotie door het introduceren van een ander element (een vraag, een boekje of gek gezicht) Met een nieuw element wordt de nieuwsgierigheid wakker gemaakt en kan het zich losmaken uit de greep van de emotie.

Dat kun je met jezelf ook doen. Als de angst voor het onbekende aanzwelt, maak dan contact met dat deel in je dat nieuwsgierig is naar het onbekende. Die nieuwsgierigheid is altijd wel ergens. Hoe zou het onbekende eruit kunnen zien? Wat is het fijnste plaatje? Stel jezelf vragen waar je nieuwsgierig van wordt. Wát als ik iets zou voelen, wat zou dat dan zijn en waar in mijn lijf voel ik dat? Wat áls ik iets zou doen, wat zou dat dan zijn?

Tegen je mind zeg je, het is oké, dit is veilig, ik doe nog niets, ik fantaseer alleen een beetje…. Fantaseren helpt je mind voorbereiden op een volgende stap, er ontstaat vertrouwen dat die stap een beetje spannend is en ook nog net veilig.

Oefening baart kunst <3

Posted in

Laat een reactie achter