candles-2000135_1920

Bevroren kleuter

Misschien weten jullie dat ik heel lang juf in groep 1 & 2 ben geweest. Van de 23 jaar in het basisonderwijs heb ik misschien wel de helft gewerkt met kleuters. In de kleuterperiode zag ik bij sommige kinderen een kantelpunt rond hun 5e verjaardag.

Zomaar op stel en sprong verloren kinderen hun eigenheid, hun onbevangenheid en soms ook hun speelsheid. Misschien door het vooruitzicht van de ouders op groep 3: Dan ben je groot, dan moet je leren & presteren. Ze veranderden in mini volwassenen. Hun innerlijke kritische volwassene die overal commentaar op kan hebben (wie kent die innerlijke stem niet?) was geboren.

Wat voorheen als leuk en schattig werd gezien, werd door hun ouders ineens aangestuurd met: “Je bent nu een grote, knappe meid (of jongen), dat doen we niet meer.”

En wat doe je dan als kind van 5 jaar jong… precies, je past je aan. Alles en alles om ervoor te zorgen dat er van je gehouden wordt, dat je gezien wordt, dat je erbij hoort.  Alles uit liefde & loyaliteit naar je ouders.

Ik had laatst een sessie waarin ik de zo’n kleuter-zelf van iemand ontmoette, een kleuter-zelf die zo volledig bevroren ín het volwassen lichaam woonde. Een kind dat had geleerd om alle gevoelens diep weg te stoppen in een kluis met sloten erop, uit loyaliteit naar de ouders. Een sensitief kind dat juist zóveel gevoelens had, maar er geen uiting aan kon en mocht geven. Die afleerde dat je recht hebt op wat jij voelt.

O boy, ik had zó te doen met dat 5-jarige kindje. Ik gunde het zo dat het zich geliefde voelde om wie het is. Met zachtheid, geduld en heel veel Liefde, kon deze kleuter-zelf weer wat in beweging komen. De volwassen-zelf kon heel voorzichtig uiting geven aan een gevoel dat zo diep was opgesloten en ontdekken dat de wereld niet vergaat als je jouw gevoel uitspreekt. De volwassen-zelf kon de brug slaan naar zijn kleuter-zelf en het contact herstellen.

Is het nu klaar? Nee, nu komt het oefenen! Je ego en je hersenen zijn aan een bepaalde route gewend. De basis voor het veranderen van die route is gelegd, nu is het belangrijk om die nieuwe route te blijven herhalen, totdat al je innerlijke delen en je fysieke hersenen eraan gewend zijn.

Posted in

Laat een reactie achter