De angst voorbij

In de energie update vertelde ik het al. De energie maakt een versnelling door, de zoveelste dit jaar. Er is weinig rust tussendoor en al die lichtdeeltjes die op ons afkomen, kunnen voor de nodige fysieke onrust en/of klachten zorgen of brengen oud zeer naar de oppervlakte.

Het kan je naar donkere plekken in jezelf brengen, dingen waarvan je dacht: “Been there, done that,” komen met gierende banden de hoek om scheuren. Angst en paniek kunnen de kop op steken, omdat een gevoel van controle ontbreekt.

De ervaringen van je lichaam voelen heel echt aan, je gedachten matchen ermee en toch is het tegelijk een illusie, een verhaal in jezelf dat je voor waar bent gaan aannemen, maar wat eigenlijk in het NU niet meer klopt.

Ik kan me nog een opstelling herinneren waarin iets opgesteld was waarvoor ik vreselijk bang was. Ik stond te trillen als een rietje en de persoon die voor mijn angst opgesteld stond vertelde dat er niets was óm bang voor te zijn. Ik heb mezelf echt moeten dwingen om erheen te gaan. Trillend en huidend, met de angst gierend door mijn lijf ben ik er stapje voor stapje heen gelopen, ik voelde dat dat nodig was. Dwars door alle fysieke angst ervaringen heen en toen ik er was…POEF… verdween de angst van het ene op het andere moment. Ik stond bij dat waar ik bang voor dacht te zijn en dacht: hoezo was ik hier nou zó bang voor?

Na die opstelling leerde ik mijn innerlijke angsten zien als een illusie. In mijn NU klopte zulke angsten niet meer, waren ze niet écht waar. Ik was niet in levensgevaar, ook al vertelde mijn lijf en gedachtes iets anders. Ik was niet hulpeloos, ook al voelde dat wel zo.

Vanaf dat moment kon ik bij een overheersend gevoel van angst, herkennen dat het ‘niet waar’ in het NU was.

Daardoor kon ik ‘zijn’ met het fysieke en mentale angst gevoel en toch handelen, omdat ik diep van binnen wist: ik ben niet in levensgevaar. Ik hielp mezelf er steeds opnieuw aan herinneren dat ik niet hulpeloos, machteloos of hopeloos was, dat er áltijd iets is wat ik kon doen, zodat ik dóór de angst kon breken.

Het is oefenen, heel moedig en vastberaden zijn om de angst (van innerlijke delen) niet meer de baas te laten zijn.

Posted in

Laat een reactie achter